+40 743 023 984
Luni-vineri: 10:00 - 18:00 / Sambata: 09:00 - 14:00

Stilul Art Déco sau despre eclectismul în zig-zag

Stilul Art Déco sau despre eclectismul în zig-zag
Art Déco este o abreviere pentru expresia franceză ce denumeşte Expoziția internațională de Arte Decorative și industriale moderne (Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes), care a avut loc la Paris în anul 1925. Termenul desemnează o mișcare artistică a începutului de secol XX în artele decorative, care a crescut ulterior în amplitudine și importanță, influențând semnificativ ramuri precum arhitectura, sculptura, moda, decorările interioare și artele vizuale pentru un sfert de secol. Deși mișcarea a primit un nume doar în 1925, oscilând între mult mai cunoscutul atunci Style Moderne și acela de Art Déco, când era deja puternic conturată și definită, originea sa se găsește în perioada apogeului și a declinului mișcării artistice Art Nouveau.Deși termenul de Art Déco a fost folosit prima dată în timpul expoziției respective de la Paris, totuși nu a fost transpus pe o scară largă decât mult mai târziu, când a fost reevaluat, primind un impuls proaspăt spre recunoaștere și consacrare, ce i-a fost conferit cu autoritate la reconsiderarea și punerea sa în valoare din anii 1960.Neavând o unitate de spațiu, timp și manifest artistic, mișcarea artistică Art Déco este considerată a fi eclectică, fiind influențată de surse multiple. Câteva dintre cele mai clare influențe ale sale provin din:

  • Faza timpurie a mișcării designului industrial funcțional, Wiener Werkstätte;

  • Arta “primitivă” din Africa sub-sahariană, a Egiptului antic, a marilor civilizații americane precolumbiene;

  • Arta ne-naturalistă a Greciei antice, în special sculptura și olăritul;

  • Formele multifațetate, fracționare și/sau cristaline ale formelor decorative ale curentelor artistice Cubism și Futurism;

  • Paleta coloristică a Fauvismului;

  • Forme “severe” de neo-clasicism;

  • Motive și forme animaliere sau de vegetație tropicală;

  • Forme geometrice de tipul ziguratelor și a cristalelor;

  • Motive stilizate de fântâni, începând cu cele de sorginte baroc;

  • Orice ce este asociat cu muzica de jazz, epoca acestuia sau cu adjectivul “jazzy”;

  • Formele feminine atletice “moderne”, contrastând între feminitate și atletic;

  • Forme ale unor obiecte și structuri generate de era tehnologică a secolului XX, așa cum ar fi radioul sau zgârie-norii.


Mobilierul, artele vizuale, fierul forjat, diferitele lucrări în metal, sticla, ceramica, ceasurile, bijuteriile și, binînțeles, moda feminină, sunt tot atâtea direcții diferite de manifestare plenară Art Déco în jurul unor personalități artistice. Printre aceste personalități ale designului Art Déco se pot aminti ebeniștii Jacques-Emile Ruhlmann, unul dintre ultimii “ebenisți tradiționali” ai Parisului, și Jean-Jacques Rateau, firma de mobilier Süe et Mare, confecționerul de fier forjat Edgar Brandt, metalo-graficianul și coloristul Jean Dunand, realizatorii de artefacte de sticlă și vitralii René Lalique și Maurice Marinot, realizatorii de ceasuri și bijuterii de la firma Cartier, couturierul Paul Poiret, pictorul Raoul Dufy și designerii de haine feminine Jeanne Lanvin, Paul Iribe și Georges Lapepe.Interioarele decorate în acest stil sunt luxoase, opulente, iar caracteristica Art Déco este cunoscută sub denumirea de zig-zag modern, ceea ce presupune ornamente cu forme geometrice, stilizate, îmbinate repetitiv. Printurile predilecte sunt vegetale, simboluri astrologice, forme abstracte. De asemenea, stilul presupune şi piese de mobilier cu forme rotunjite, linii orizontale, un mix de culori. O decorare Art Déco poate fi opulentă datorită texturilor, însă mobilierul are linii simple. Acest stil este influenţat de cubism, expresionism şi futurism, însă rezultatul este unul original.Mobilierul Art Déco, în strălucirea şi rafinamentul său, este de fapt modern şi confortabil. De obicei acest mobilier are un fundament cromat şi curbat. Piesele din lemn pot fi lăcuite în negru sau învelite în piele albă. Lemnul utilizat poate fi lemn exotic de trandafir brazilian, combinat cu catifea moale, dând impresia unui confort auster.