+40 743 023 984
Luni-vineri: 10:00 - 18:00 / Sambata: 09:00 - 14:00

Stilul Cromwellian

Stilul Cromwellian
Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa a Noului Model i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.

Cromwell provenea din clasa gentryului de mijloc, și a fost un personaj mai degrabă obscur în primii patruzeci de ani de viață, ajungând fermier yeoman în anii 1630 din motive personale și financiare. Cu toate acestea, a revenit în rândul gentryului mulțumită unei moșteniri lăsate de unchiul său. O experiență de conversiune religioasă din aceeași decadă l-a determinat să adopte un stil independent de puritanism ca nucleu de bază al vieții și acțiunilor sale.Oliver Cromwell a fost cel care a condus victoria parlamentarilor asupra monarhiei în Anglia. După această victorie l-a decapitat pe regele Charles I și și-a asumat rolul de conducător al Angliei, denumindu-se lord protector.

Stilul Cromwellian urmează după epoca stilului Jacobean în Anglia, pe care îl transformă într-unul foarte strict, pătrat și frugal, tocmai pentru a fi în acord cu timpurile caracterizate și ele prin severitate și economie. Lemnul folosit este cireșul, stejarul și fagul (folosit doar în locurile în care nu era vizibil).Decorațiile cel mai des folosite sunt: forma de diamant și semiluna, intarsia cu alamă, carapacea de broască țestoasă, alte metale și materiale. Încuietorile erau din oțel turnat iar tapițeria din piele.

Scaunele nu mai reprezentau doar un simbol al bogăției și puterii, el devine un bun folosit de oricine. Bineînțeles, stilul este simplu, tapițat de regulă cu piele.Mobila puritană sau cromwelliană are un aspect ascuțit, unghiular, fără decorații sau lux. Tapițeria și sculptura își găsesc locul mai puțin în acest stil. O particularitate a acestui stil este că au reapărut piesele strunjite, mai ales la picioarele scaunelor. Singurul ornament întâlnit la aceste picioare este cel de “bobină”. Poate părea paradoxal dar acest model de scaun simplu a fost socotit ca unul dintre cele mai comode din istoria mobilei englezești. Pe lângă simplitatea stilului, se poate observa și atenția mărită la modul de construcție și un anumit rafinament. Acest rafinament este cel care a influențat mai departe producția mobilei.