+40 743 023 984
Luni-vineri: 10:00 - 18:00 / Sambata: 09:00 - 14:00

Stilul eclectic

Stilul eclectic
Stilul eclectic este unul din stilurile folosite în secolul 19 și care era caracterizat prin combinația de elemente din diverse stiluri istorice într-o singură lucrare. Stilul eclectic reprezintă o combinaţie de două-trei stiluri, în asa fel încât să se realizeze un tot unitar. Aflându-se în contrast cu stilul minimalist, stilul electic este preferat mai ales de persoanele cărora le plac încaperile încărcate. Este un stil imaginativ, care ţine de talentul estetic şi de personalitatea fiecăruia.Paleta de culori folosită de adepţii stilului eclectic este diversă. Cu toate acestea, ca o regulă generală, culorile neutre sunt folosite în special pentru crearea fundalului şi pentru piesele de mobilier de dimensiuni mari, în timp ce culorile mai „îndrăzneţe” pentru accente şi mici detalii. De altfel, crearea de contraste reprezintă un element caracteristic al stilului eclectic.Cele mai întâlnite culori folosite în amenajarea unei case în stil eclectic sunt diverse nuanţe de alb, crem, maro, gri şi negru.

Alegerea mobilierul ţine de preferinţele personale. Nu există o regulă în combinarea elementelor de mobilier, astfel că ele pot fi clasice sau contemporane, sobre sau nonconformiste, aparţând unor stiluri total diferite. Texturile brute pot fi combinate cu materiale fine şi elegante, iar elementele uzate pot fi alăturate obiectelor finisate.De regulă, se foloseşte mobila aparţinând unor epoci diferite ce sunt combinate într-un mod neaşteptat, dar totusi logic. De exemplu, un fotoliu elegant, clasic, poate fi aşezat lângă o canapea cu linii minimaliste. De asemenea, stilul eclectic îţi permite să aşezi în jurul unei mese simple scaune mai vechi, care aparţin unor trenduri şi culturi diferite. Însă, toate aceste piese de mobilier trebuie să aibă un punct în comun, astfel încât să se potrivească unele cu altele, să exprime o poveste. Totodată, sunt alese în aşa fel încât, împreună, contribuie la crearea unei intimităţi relaxante sau tonice, plină de eleganţă şi sofisticată sau nonconformistă, în funcţie de preferinţe.O tehnică de a crea un interior eclectic mai unitar este aceea de a folosi piese de mobilier din lemn de aceeaşi culoare. O variantă asemănătoare este aceea de a potrivi materialele textile - tapiserii, draperii, stofe – din punct de vedere cromatic şi al texturii.

Stilul eclectic înseamnă crearea de contraste atractive şi neaşteptate între elementele vintage. Designerii eclectici nu se rezumă doar la stilurile foarte cunoscute, ci adoptă şi elemente aparţinând unor stiluri locale, mai puţin cunoscute publicului larg.Colecţiile de piese de acelaşi fel aparţinând unor stiluri sau culturi diferite sunt un alt element caracteristic pentru stilul eclectic. Sau din contră, o casă amenajată în stilul avut în vedere poate fi decorată cu obiecte colecţionate din întreaga lume sau specifice unui anumit loc, dar care nu seamană neapărat unele cu altele.

O altă tehnică specifică în decorarea unei locuinţe în stil eclectic este dispunerea unui obiect disparat, care să nu aparţină niciunei tendinţe folosite pentru decorarea camerei respective.